Szybka, bardzo smaczna i dość efektowna przekąska. Może być przystawką, ale można też potraktować ją jako kolację.
Składniki (2 porcje):
- 2 pełnoziarniste lub pszenne tortille;
- kremowy serek do smarowania pieczywa (u mnie Président Crème de Bleu);
- kilka liści sałaty masłowej;
- szczypiorek;
Tortille smarujemy serkiem, obsypujemy szczypiorkiem. Układamy na nich liście sałaty (pomijając twarde części głąba) i ciasno zwijamy w rulon. Gotowe roladki Kroimy na mniej więcej dwucentymetrowe plastry.
można jeszcze dać szynkę, jakieś warzywo, nadziać na wykałaczki i na imprezę jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńO, szynkę tak, ale czy z warzywami nie rozpadałoby się? :)
UsuńA tortille kupujesz gotowe, czy robisz sama? Bo mnie w kupnych denerwują "ulepszacze" i taki trochę chemiczny, trochę octowy smak. Z kolei jak robię sama, to się wściekam, że mi wychodzą łamiące się deski.
OdpowiedzUsuńKupuję, nie mam cierpliwości do robienia ich samodzielnie. Te pełnoziarniste kupiłam akurat w Biedronie, bardzo smaczne są :)
UsuńCiekawy przepis!
OdpowiedzUsuńchetnie spróbuje tego przepisu
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie www.deserlandia.blogspot.com
Smakowicie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńsuper smakuja posmarowane niskotluszczowa feta zmiksowana z jogurtem naturalnym i kilkoma szuszonymi pomidorami z oliwy...do tego liscie swiezego szpianku :)
OdpowiedzUsuńpomidory tez miksujemy z serem i jogurtem do uzyskania jednolitej masy o mniej wiecej konsystencji standardowego, serowego smarowidla :)
OdpowiedzUsuńmasz może przepis na placki tortilla? mam nadzieje, że tak to się pisze ;)
OdpowiedzUsuń