Jednym z powodów, dla których uwielbiam mieloną wołowinę jest fakt, że doskonale smakuje „smażona” na patelni bez tłuszczu. W ten sposób można przygotować fantastyczne hamburgery wołowe (wystarczy cebula, jajko i przyprawy) i równie smaczne klopsiki. Przedwczoraj przygotowałam te drugie, w przepysznym (robiłam go po raz pierwszy) sosie cebulowym. Ich największą zaletą jest właśnie to, że do ich obsmażenia nie potrzeba tłuszczu. Zatem do dzieła!
Składniki (4 porcje):
Klopsiki
- 600 g mielonej wołowiny;
- 1 duże jajko;
- 1 średniej wielkości cebula;
- pieprz, sól;
Sos cebulowy
- 3 duże cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- masło – wg uznania;
- bulion warzywny lub wołowy (dobrze mieć zawsze zamrożony, w porcjach);
- ziele angielskie, liście laurowe, estragon, tymianek;
- sól, pieprz;
Do mięsa dodajemy jajko, posiekaną drobno cebulkę i przyprawy. Lepimy małe klopsiki i zarumieniamy na patelni z każdej strony. Podsmażone wykładamy na talerz. Uwaga – klopsiki w środku są jeszcze surowe, dlatego musimy podgotować je jeszcze w bulionie.
Cebule i czosnek kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy dwie (lub więcej, ma przykryć klopsiki) szklanki bulionu i gotujemy 15-20 minut. Wrzucamy podsmażone klopsiki i gotujemy kolejne 15-20 minut. Po tym czasie klopsiki wyjmujemy ostrożnie z garnka, a bulion z cebulą blendujemy. Sos stanie się bardziej gęsty, a jeśli będzie gęsty niewystarczająco, można zagęścić go niewielką ilością mąki. Ponownie wrzucamy do sosu klopsiki i podgotowujemy kilka minut.
sosy z blendowanych warzyw to najlepsza opcja kiedy teskni nam sie za czyms gestym i zawiesistym a wszelkie zasmazki i zaklepi sa zakazane :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam klopsiko w sosie groszkowo-czosnkowym, brokulowym albo kremowo-pieczrkowym (pieczarki blendujemy z jogurtem naturalnym).
Oczywiscie wszystko sowicie doprawione :)
Przeczytałam "gruszkowo-czosnkowym" i już miałam pytać, jak smakuje gruszka połączona z czosnkiem :DDD
OdpowiedzUsuńTen kremowo-pieczarkowy brzmi całkiem niezgorzej :D
:D jadlam juz rozne owocowo-czosnkowe chutneye badz dressingi do salatek np z mango... wiec kto wie moze gruszka z czosnkiem okazalaby sie rewelacyjnym pomyslem :)
Usuńsos pieczarkowy jest naprawde super w smaku... czasami dodaje do niego odrobine bialego wina... do juz podsmazonych i zalanych odrobina buliony pieczarek oczywiscie, zeby najpierw wyparowal alkohol :) jedyny minus to sredni wyglad potrawy :)
Za wołowiną niestety nie przepadam... Chociaż ten sos cebulowy brzmi interesująco : )
OdpowiedzUsuń