sobota, 21 kwietnia 2012

Ciasto drożdżowe


                Odchudzanie i ciasto? Niemożliwe? Nic bardziej mylnego! Ciasto drożdżowe to najbardziej przyjazne ciasto dla będących na diecie. Niewielka ilość tłuszczu i cukru sprawiają, że wypiek jest lżejszy i mniej kaloryczny, niż ciasto kruche, lub ucierane.  

                Przepisów na idealne ciasto drożdżowe jest tak wiele, że trudno zdecydować się na jakikolwiek. Przytoczę przepis na ciasto, które upiekłam dziś. Zaczerpnęłam go z TEGO bloga, więc cytuję w całości. 

Składniki (na formę o wym. 28x40 cm):

500 g mąki pszennej
50 g drożdży + 1 łyżka cukru
1 jajko i 2 żółtka
1 szklanka mleka
100 g masła
1 łyżka oliwy lub oleju
½ szklanki cukru
¼ łyżeczki soli
5 - 6 jabłek (u mnie koksa królewska) – użyłam 2 ligoli
cukier puder do posypania ciasta – pominęłam

Sposób przygotowania:

Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oliwy lub oleju. Mleko podgrzewamy. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy. Wszystko to dodajemy do przesianej mąki (mleko powinno być lekko ciepłe),  mieszamy grubą, drewnianą łyżką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia nakrywając ściereczką.
W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na szesnastki. Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy ewentualnie z papierem do pieczenia. Wciskamy w ciasto kawałeczki jabłek i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.
Pieczemy w temperaturze 190°C ok. 40 minut (gdy wierzch ciasta uzyska złoty kolor sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).

Przed podaniem posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem.


Kaloryczność jednego kawałka szacuję mniej więcej na 230 kcal, zakładając, że z jednej blachy uzyskamy 15 kawałków (przyzwoitej wielkości :P).




17 komentarzy:

  1. Dzikim pędem lecę sprawdzić, czy posiadam wszystkie składniki. Bo jabłka mam na bank. Jak ja kocham piec!

    Posiadam ja bakłażana i nie mam pojęcia co z nim zrobić. Masz może jakiś pomysł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czarluszku, bakłażańsko to najsmaczniej po prostu z solą, pieprzem i na patelnię grillową lub na kratkę i do piekarnika. ALBO zrobić jakąś pastę z bakłażana. Np. taką:

      http://lepszysmak.wordpress.com/2010/11/15/pasta-z-baklazana/

      :D

      Usuń
    2. Pasta odpada, bo to to na obiad ma być, do cyca kurzego. Poza tym, pół lodówki mam już w pastach. Wyląduje w piekarniku zatem :)

      Usuń
    3. Proponuję upiec go z pomidorami albo nafaszerować go warzywami, kurczakiem, pomidorami i ziołami. Uwielbiam obie wersje :)

      Usuń
    4. Ana, dziękuję Ci bardzo za pomysł :)
      Został wypchany kurczakiem, pomidorem, ziołami, przykryty plasterkiem sera żółtego i wpakowany do piekarnika. Pyyycha było!

      Usuń
    5. Bardzo się cieszę, że Ci smakowało :). (Z tym serem też zawsze robię, nie mogłabym go sobie darować ;P)

      Usuń
  2. Na deser jak znalazł :) A mam problem z deserkami w trakcie diety :)
    Podoba mi się u Ciebie, dodaję do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł z ciastem drożdżowym jest całkiem fajny, ale w moim przypadku tylko w przypadku gości. Ciasto drożdżowe jest dobre niestety tylko 1-2 dni po upieczeniu, później za bardzo schnie, więc żeby nie zjeść pół blachy w 2 dni (dla mnie to nic :P) lub żeby się nie zmarnowało trzeba to podzielić przez więcej osób ;).
    Kama, a nie próbowałaś po prostu jogurtu naturalnego lub sorbetu z owocami? U mnie sprawdza się to rewelacyjnie i ze względu na ilość różnych owoców prawie nigdy się nie nudzi :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1-2 dni? Taaak... właśnie tyle wytrzymuje przy dwóch łasuchach w domu :D
      Ale ze świeżością wcale nie jest źle, czasami i 4 dni trzymam ;)

      Usuń
  4. Mmmm aż mi zapachniało :) muszę kiedyś spróbować upiec wg tego przepisu. U mnie w domu robi się nieco inną drożdżówkę - bez owoców, jajek, masła, mleka i oliwi, ale za to z rodzynkami. Pozdrawiam ;)
    kit

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj jak ja się cieszę, że to ciacho można jeść na diecie, bo po prostu kocham! <3 Czekam na truskawki, śliwki w miejsce jabłek :D Pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  6. coś okropnego...tak mi utkwił ten przepis, że właśnie ciasto siedzi w piekarniku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahahh a my właśnie opróżniliśmy blachę :(
      Smacznego! :D

      Usuń
  7. Niedawno zapraszałam Cię do mnie ale napisałaś że jest "za chudo" i raczej nie będziesz zaglądać. Może teraz ocenisz bo jest już jakaś treść Klik :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł:)

    Zapraszam na nowy post:*

    OdpowiedzUsuń
  9. chyba jaja sobie robisz z tym ciastem na diecie....

    OdpowiedzUsuń
  10. Dlaczego? Czyżbyś był(a) jedną z tych osób, które żyją w przeświadczeniu, iż dieta oznacza całkowitą rezygnację ze słodyczy? Słabiutko zatem :)

    OdpowiedzUsuń

Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych i wulgarnych, zarówno w stosunku do autorów, jak i czytelników oraz innych komentujących. Blog nie jest miejscem wyładowywania swoich frustracji. Szanujmy się nawzajem!

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...